Speciaal voor A(N)IOS en co-assistenten:

De Kunst van Zelfzorg

Blijven(d) werken met energie en plezier

Ben jij co-assistent of A(N)IOS en herken je dit?

Je bent vol enthousiasme aan je opleiding tot arts begonnen, maar...

je hebt last van de hoge werkdruk, het werk is nooit af
je voelt je erg verantwoordelijk en bent bang om fouten te maken
je vindt dat je tekort schiet in de zorg voor patiënten
je hebt moeite met de kritische, competitieve, medische cultuur
je hebt niet of nauwelijks tijd voor jezelf
je maakt je zorgen over je toekomst als arts

Dan ben je niet de enige!

Een kwart van de co-assistenten heeft vaak tot altijd studie-gerelateerde zorgen. Vooral over werkdruk, de werk-privé-balans en de toekomstige opleiding en beroepskeuze. De helft voelt zich soms eenzaam. 30 % heeft een hoog of zeer hoog risico op burn-out (bron: De geneeskundestudent 2023).

Tweederde van de A(N)IOS vindt het werk emotioneel zwaar. 24 % heeft klachten passend bij burn-out en 26 % van de AIOS overweegt weleens te stoppen met de opleiding. Vooral vanwege de werk-privé-balans, de cultuur en het slechte baanperspectief (bron: DJS-rapport 2022).

Hoe je met deze werkdruk, stress en zorgen moet omgaan
leer je niet in je medische opleiding

Dat leer je wél in De Kunst Van Zelfzorg

In deze vierdaagse training leer je niet alleen goed voor je patiënten maar ook voor jezelf te zorgen. Je ontdekt de kracht van zelfcompassie als hulpmiddel om beter om te gaan met de hoge eisen die de opleiding en jijzelf aan jou stellen. Zodat je je veerkrachtig voelt en meer balans ervaart in je leven. Zodat je kunt blijven werken met energie en plezier.


Wat kun je verwachten?

Praktische Tools & Technieken: 

Je krijgt direct toepasbare handvatten en strategieën om stress te verminderen, zelfcompassie te cultiveren en weer in contact te komen met je intrinsieke motivatie: de redenen waarom je dokter wilde worden!

Ervaringsgericht Leren: 

In een veilige omgeving ga je experimenteren met nieuwe manieren van zelfzorg en zelfcompassie. Je gaat aan de slag met interactieve oefeningen, persoonlijke reflectie en uitwisseling in groepjes.

Levenslange Vaardigheden: 

Je bouwt een stevig fundament van zelfzorg en zelfcompassie dat je weerbaar maakt in elke fase van je loopbaan. Je profiteert hier de rest van je carrière en persoonlijke leven van.

Verbinding met Gelijkgestemden: 

Je deelt je ervaringen met collega’s die in dezelfde dynamische, uitdagende medische omgeving werken. Je voelt dat je niet de enige bent.

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is jezelf met evenveel zorg en vriendelijkheid behandelen zoals je bij een goede vriend doet.

(Aanstaande) dokters voelen zich vaak erg verantwoordelijk en zijn zelfkritisch. Ze zetten hun eigen behoeftes opzij en hebben moeite om grenzen aan te geven. Door de medische cultuur wordt deze eigenschappen nog eens versterkt.

Zelfcompassie is een goed antidotum: het helpt je op een gezonde en effectieve manier om te gaan met moeilijke emoties en ingewikkelde relaties (zoals met opleiders, collega's en patiënten). En je eigen behoeften serieus te nemen en te vervullen.

De positieve effecten van zelfcompassie, met name bij co-assistenten en artsen (in opleiding) zijn inmiddels ruimschoots in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.*


* Neff KD. Self-compassion: Theory, method, research, and intervention. Annu Rev Psychol. 2023 Jan 18;74(1):193–218.

Knox MC, Franco PL. Acceptability and feasibility of an online version of the Self-Compassion for Healthcare Communities program. Psychol Health Med. 2023 Jul;28(7):1709–19.

Gardiner P , Pérez-Aranda A, Bell N, Clark DR, Schuman-Olivier Z, Lin EH. Self-compassion for Healthcare Communities: Exploring the effects of a synchronous online continuing medical education program on physician burnout. J Contin Educ Health Prof. 2024 Sep 24;10.1097/CEH.0000000000000574.

Kratzke IM, Barnhill JL, Putnam KT , Rao S, Meyers MO, Meltzer-Brody S, et al. Self-compassion training to improve well-being for surgical residents. Explore (NY). 2023 Jan;19(1):78–83.

Mehta KK, Salam S, Hake A, Jennings R, Rahman A, Post SG. Cultivating compassion in medicine: a toolkit for medical students to improve self-kindness and enhance clinical care. BMC Med Educ. 2024 Mar 15;24(1):291.

Gooren M, de Koning M. Hart voor de dokter: met zelfcompassie aan het werk. Warden Press; 2020.

Deze training is ontworpen met een frisse, energieke insteek, speciaal voor jou als jonge dokter. Je wilt niet alleen betrokken en effectief werken, maar ook een gezonde balans houden tussen je werk en je welzijn—zodat je niet alleen goed presteert, maar ook blijft genieten van je vak én je leven daarbuiten.

Ontdek hoe je met de juiste mindset en vaardigheden elke werkdag weer met plezier tegemoet gaat – en zo je passie voor de zorg levend houdt.

Zet de eerste stap naar een evenwichtige en inspirerende carrière, waarin je zowel professioneel als persoonlijk floreert.

Praktische informatie

Datum:                   

donderdag 9 t/m zondag 12 oktober 2025


Locatie:                

Mindfulness Academie, Amsterdam


Investering:       

Voor A(N)IOS: 695 euro (645 euro als je met z'n tweeën komt)

Voor co-assistenten: 225 euro



Van HARD
naar HART voor jezelf

Wie zijn wij?

Wij zijn Marga Gooren en Mila de Koning en wij hebben elkaar leren kennen op een zelfcompassie-training. Wij hadden al snel het gevoel dat onze achtergrond en kwaliteiten heel mooi op elkaar aansluiten. Zo ontstond het idee om, ieder vanuit onze eigen expertise, iets te organiseren voor artsen.

Inmiddels zijn wij experts op het gebied van zelfcompassie-trainingen, met name in de gezondheidszorg. Marga is als eerste arts in Nederland geregistreerd als trained teacher Mindful Self-Compassion. En Mila is internationaal werkzaam als trainer en supervisor voor de MSC-teacher-training.

Wij geven sinds 2015 verschillende geaccrediteerde workshops en trainingen op het gebied van zelfzorg, veerkracht, positieve psychologie, mindfulness en zelfcompassie.

In februari 2020 is ons boek 'Hart voor de dokter, met zelfcompassie aan het werk' uitgekomen. 

Dit is het eerste boek over zelfcompassie speciaal voor artsen.

In 2024 is dit boek ook in het Engels verschenen. 

Voor meer informatie klik hier.

Marga is zelf ruim 10 jaar huisarts geweest en werkt sinds 2010 als coach. Sinds 2013 richt zij zich helemaal op het coachen en trainen van (vrouwelijke) artsen. Ze is als coach aangesloten bij Challenge & Support.

‘Het is mijn passie om artsen zoals jij, te leren hoe ze op een slimme manier goed voor zichzelf kunnen zorgen. Zodat ze ontspannen en met plezier hun werk doen. Goede relaties hebben met de mensen om hen heen. Gezond zijn en genieten van het leven!

In mijn coaching en trainingen (en in mijn eigen leven...) maak ik dankbaar gebruik van tools uit de positieve psychologie, neurowetenschappen, mindfulness, zelfcompassie en NLP. Allemaal tools die mij persoonlijk hebben geholpen om te zijn wie ik nu ben: een optimistische, enthousiaste coach met een fijne, eigen praktijk, die tijd heeft om te reizen, te koken, te lezen. En die nooit ophoudt met leren: zowel persoonlijk als professioneel.’

Inmiddels is haar boek 'Veerkracht voor vrouwelijke artsen' uitgekomen bij BSL. In 2025 verschijnt het boek 'De Dappere Dokter' over moedig omgaan met morele stress.

Hier kun je meer over haar te weten komen.

Mila is jaren in verschillende functies werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. 

Sinds 2011 richt zij zich helemaal op het organiseren en geven van mindfulness- en zelfcompassietrainingen. Dat doet zij zowel als trainer, opleider en supervisor.

Mila is oprichter van De Mindfulness Academie en hoofddocent van de opleiding tot mindfulnesstrainer. Daarnaast is De Mindfulness Academie de Europese partner van het Center for Mindful Self-Compassion in San Diego, U.S.A en werkt Mila ook meer en voor het CMSC als supervisor en opleider.

'Ik geef al jaren mindfulness- en zelfcompassietrainingen, workshops en opleidingen aan verschillende (patiënten) doelgroepen, artsen en hulpverleners. Sinds 2023 ook aan zorgverleners in de Oekraïne. Nog steeds doe ik dat met veel passie en plezier. Het doorgeven van mindfulness en zelfcompassie verveelt nooit!'

Hier kun je meer over haar te weten komen.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met een van ons op!

Marga: marga@aqualime.nl
Mila: info@demindfulnessacademie.nl

“One moment of self-compassion can change your whole day.
A string of those moments can change your entire life.”
-Christopher Germer –

Page Created with OptimizePress