Wij, Marga & Mila, hebben een gezamenlijke missie. Wij vinden dat zelfzorg een onderdeel zou moeten zijn van iedere medische opleiding!

 

Want hoe bevreemdend is het dat wij de mensen die de belangrijkste zorg moeten geven aan anderen eigenlijk nooit leren hoe ze dat moeten vol houden.  Terwijl goede zelfzorg essentieel is. En dat is meer dan af en toe iets leuks doen of een avond rust.

 

Met Selfcare for Healthcare is ons doel om iedereen die van het zorgen voor anderen zijn beroep heeft gemaakt, te leren hoe je dit op een gezonde en prettige manier vol kunt houden. Om zo bevlogen te kunnen werken en leven. Daarbij maken wij gebruik van wetenschappelijk onderbouwde technieken.

 

Daarnaast maken wij ons hard om goede zelfzorg-technieken een onderdeel te maken van de (na)scholing voor artsen en andere gezondheidszorg professionals.

 

Weet jij het nog? Waarom je arts geworden bent?

 

Deze vraag hebben wij gesteld op de vele workshops en trainingen die we het afgelopen jaar hebben gegeven aan artsen. En welk specialisme de arts ook heeft:  

 

Het antwoord is heel vaak JA!

 

De meesten artsen antwoordden: een drang en diepe wens om anderen te helpen en een interesse en fascinatie voor de mens en het menselijke lichaam.

 

Vind je het nog leuk?  Geniet je nog van je werk? Geeft het je plezier en voldoening?

 

Het antwoord is heel vaak JA.......maar.......

 

JA, omdat veel artsen vinden hun werk enorm leuk vinden. Genieten van het contact met hun patiënten. Voelen zich bevlogen, hebben zin in hun werk en vinden hun werk zinvol.

 

MAAR, omdat veel artsen besteden teveel tijd aan dingen die niet direct verband houden met het welzijn van hun patient. Hebben het gevoel niet genoeg aandacht te kunnen geven aan die mens die voor hen zit en hun hulp/advies/zorg nodig heeft.

 

De MAAR neemt een te grote plek in en dat maakt het werk een stuk minder leuk en ook vaak erg stressvol.

Balans in het artsenvak

is een kunst op zich!

 

Balans vinden, hoe doe je dat dan?

 

Als je werk onder druk staat en zorgen voor anderen je grootste taak is dan is het zoeken naar balans een kunst op zich! Veel artsen weten wel dat het erg belangrijk is om goed voor jezelf te (blijven) zorgen.

 

Maar hoe vind je tijd voor jezelf?

 

Als aan het eind van je werkdag de energie en tijd op is maar het werk nog niet klaar.

Als er thuis een partner of kinderen op je wachten die je aandacht nodig hebben.

Als er vrienden zijn die ook graag tijd met je willen doorbrengen, en jij met hen.

En er talloze sociale activiteiten zijn waar je aan deel wilt/moet nemen.

Dat is als kaatseballen met teveel ballen!

 

En wat is goede zelfzorg? 

 

Selfcare for Healtcare definieert goede zelfzorg als volgt:

  • Je gaat op een vriendelijke manier met jezelf om, ook als je je gestresst voelt, uitgeput bent of een fout maakt.

 

  • Je merkt je eigen grenzen op en houdt rekening met je zelf en je gevoelens en handelt daar ook naar. Zonder jezelf hiervoor te bekritiseren.

 

  • Je bent in staat om in uitdagende, moeizame, verdrietige of vermoeiende patient-contacten ruimte te maken voor je eigen gevoelens en daar voor te zorgen.

 

  • Je bent in staat om op het werk, waar veel van je gevraagd wordt, toch ook aandacht te schenken aan jezelf en je eigen behoeften.

 

  • Je ondersteunt en motiveert jezelf zoals je ook een goede vriendin of een dierbare vriend zou steunen of motiveren. 

 

Dat klinkt mooi! Maar HOE ga ik dat dan doen?

 

Selfcare for Healthcare heeft 

 

een speciaal aanbod voor artsen

 

Het cursus en trainingsaanbod van Selfcare for Healthcare is gericht op het ontwikkelen van technieken en vaardigheden om te komen tot goede zelfzorg en stress-preventie.

 

De technieken zijn direct toepasbaar in het dagelijks werk van de arts.

 

Er zijn 1 daagse, 3 daagse en 9 weekse trainingen. Ook is een aanbod op maat mogelijk. Wij geven ook regelmatig korte workshops op nascholings-dagen voor artsen.

 

Inmiddels hebben al veel artsen onze trainingen en workshops gevolgd. En dit is wat zij erover zeiden: