3-daagse mini-retraite voor artsen

volgende trainingen:

5 t/m 7 juni 2024

            13 t/m 15 november 2024

 

Vanaf november 2023 opnieuw geaccrediteerd voor 18 ABAN-punten

mind you = denk erom

mind (zn) = verstand

mind (ww) = acht slaan op, zorgen voor

Zelfzorg heb je niet geleerd in je medische opleiding

Toch kun je alleen goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. En dat schiet er in jouw drukke leven zo vaak bij in.

Hoe zorg je dan goed voor jezelf?

Door op een milde en vriendelijke manier met jezelf om te gaan. Oftewel met zelfcompassie.

In deze 3-daagse training leer je de wetenschappelijk onderbouwde* basisprincipes en praktische tools uit de zelfcompassie die ervoor zorgen dat je ontspannen en met gemak je werk kunt doen. Je stuurt jezelf aan vanuit zorgzaamheid en bereikt daardoor meer*.

Je gaat van HARD naar HART voor jezelf.

* Germer, C. K., Neff, K. D. (2013). Self-compassion in clinical practice. Journal Of Clinical Psychology, 69(8), 856-867. doi:10.1002/jclp.22021

*Smeets, E., Neff, K., Alberts, H., & Peters, M. (2014). Meeting Suffering With Kindness: Effects of a Brief Self-Compassion Intervention for Female College Students. Journal of clinical psychology, 70(9), 794-807.

*Breines JG, Chen S. Self-compassion increases self-improvement motivation (2012). Personal Soc Psychol Bull. Published online 29 May 2012;42: 415– 429. doi: 10. ​ 1177/ ​ 0146167212445599 ​. 

 

Luister naar psychologe Kristin Neff, die haar inzichten van 15 jaar wetenschappelijk onderzoek naar zelfcompassie in dit filmpje deelt:

 (Start bij 15.55 voor de wetenschappelijke resultaten)

Thema's die aan de orde komen...

  • het dagelijks leven van een dokter: wat is de realiteit? wat maakt het lastig? hoe maken we het onszelf moeilijk? Hoe kunnen we dat slimmer aanpakken? Hoe kunnen we bevlogen blijven werken?
  • de link tussen zelfcompassie en welzijn vanuit (neuro-)wetenschappelijk perspectief: hoe zorgt zelfcompassie voor betere zelfzorg, minder angst, depressie en burnout en een gelukkiger leven
  • de 5 elementen van goede zelfzorg: lichaam, geest (hoe gaan we om met zelf-kritische gedachtes), emotie (hoe gaan we om met moeilijke gevoelens), relatie (hoe zorgen we voor evenwicht tussen geven en nemen) en betekenisgeving (waarom doen we wat we doen en hoe kunnen we dat ten volle inzetten)
  • universele en individuele behoeftes: wat hebben wij als mens en jij als drukke dokter nodig om te overleven, goed te functioneren en gelukkig te zijn? Hoe kunnen we daar invulling aan geven?
  • compassiemoeheid: hoe zorg je als drukke dokter dat je niet leeggezogen wordt door de problemen en het lijden van anderen? Hoe zorg je voor de juiste balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor de ander?

Zo zorg je ervoor dat je op een ontspannen, gezonde

en betrokken manier je werk kunt doen.

Van HARD naar HART voor jezelf

Je bent een drukbezette arts...

...en je haalt heel veel voldoening uit het contact met je patiënten. Je bent heel betrokken en wilt het beste voor hen. Je zet vaak een stapje extra.

Je bent heel bevlogen aan dit vak begonnen, maar je merkt steeds vaker dat het je zwaar valt: Het werk stapelt zich maar op, er lijkt geen einde aan te komen. Je besteedt steeds meer tijd aan administratie, vergaderingen en 'regeldingen'.

 

Je legt de lat hoog voor jezelf

Je voelt je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je patiënt. Je wilt te allen tijde voorkomen dat je een fout maakt. Je wilt al je taken af hebben voordat je naar huis gaat. Als het nodig is werk je 's avonds, in het weekend of op je vrije dag nog door.

Je staat altijd klaar voor anderen. Je wilt een goede partner, ouder, dochter/zoon, vriend/vriendin en natuurlijk goede dokter zijn. Je zorgt beter voor een ander dan voor jezelf.

Je bent kritisch op jezelf. Je ziet vooral wat je niet goed doet en waar je tekort schiet. Je functioneert op discipline en wilskracht. Je gunt jezelf eigenlijk geen rust en ontspanning.

 

Dat kost heel veel energie!

Je voelt je dan ook steeds vaker opgejaagd en moe. Je hebt een korter lontje, vooral tegen je partner en kinderen. Je bent ontevreden en vind je werk eigenlijk steeds minder leuk.

In deze mini-retraite ga je leren

het heel anders aan te pakken

Je leert

  • waarom je nu doet wat je doet
  • hoe je je stressniveau omlaag brengt
  • hoe je meer tijd voor jezelf maakt
  • hoe je beter voor jezelf zorgt
  • en optimaal en zelfs beter functioneert

Zodat je

  • lekker in je vel zit
  • uitgerust en ontspannen bent
  • er op een gezonde manier voor een ander kunt zijn
  • weer zin hebt in je werk
  • en geniet van het leven!

Wat zeggen deelnemers aan de vorige mini-retraite?

Wanneer?

Woensdag 5 t/m vrijdag 7 juni 2024

Woensdag 13 t/m vrijdag 15 november 2024

 

Wat is je investering voor deze 3-daagse?

Voor deze compleet verzorgde retraite betaal je 1995 euro 

Deze training is vrijgesteld van BTW *

Maar let op!

Als je een collega/vriend/vriendin meeneemt (en een kamer deelt)

is dat  1895 euro per persoon, je bespaart dus allebei 100 euro

Deze training is vrijgesteld van BTW *

P.S.: heb je, uit zorg voor jezelf, toch liever een eenpersoonskamer

dan is er een toeslag van 50 euro p.p.

* Op alle producten zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Ja, ik doe meeen kom alleen
Ja, ik doe meeen neem een vriendin mee

Wat krijg je als je meedoet?

  • een (wetenschappelijk onderbouwde) leerzame, nuttige en vooral ook praktische 3-daagse training. Geaccrediteerd voor 18 ABAN-punten
  • tools en handvaten om nu eens écht beter voor jezelf te gaan zorgen: je gaat met een concreet plan van aanpak naar huis
  • herkenning, energie en inspiratie in een groep gelijkgestemde artsen
  • 3 geheel verzorgde dagen in een heerlijk hotel (met sauna en zwembad!), inclusief een ontspannende yoga-les
  • een weldadige, rustgevende locatie midden in de natuur

Daarnaast krijg je nog een aantal gratis extra's

  • opnames van de oefeningen
  • besloten online omgeving met filmpjes, artikelen, boekentips en interessante links
  • telefonisch coach-gesprek van 30 minuten met Marga enkele weken na de training, waarin je nog eens kunt sparren en aanvullende tips krijgt

Wat zeggen deelnemers aan de vorige mini-retraite?

Wie zijn wij?

Wij zijn Marga Gooren en Mila de Koning en wij hebben elkaar leren kennen op een  zelfcompassie-training. Wij hadden al snel het gevoel dat onze achtergrond en kwaliteiten heel mooi op elkaar aansluiten. Zo ontstond het idee om, ieder vanuit onze eigen expertise, iets te organiseren voor artsen.

Inmiddels zijn wij experts op het gebied van zelfcompassie-trainingen, met name in de gezondheidszorg. Marga is als eerste arts in Nederland geregistreerd als trained teacher Mindful Self-Compassion. En Mila is internationaal werkzaam als trainer en supervisor voor de MSC-teacher-training.

Wij geven sinds 2015 verschillende workshops en trainingen op het gebied van zelfzorg, veerkracht, positieve psychologie, mindfulness en zelfcompassie.

In februari 2020 is ons boek 'Hart voor de dokter, met zelfcompassie aan het werk' uitgekomen. Dit is het eerste boek over zelfcompassie speciaal voor artsen. Voor meer informatie klik hier.

Marga (1968) is zelf ruim 10 jaar huisarts geweest en werkt sinds 2010 als coach. Sinds 2013 richt zij zich helemaal op het coachen en trainen van m.n. vrouwelijke artsen.

‘Het is mijn passie om vrouwelijke artsen zoals jij, te leren hoe ze op een slimme manier goed voor zichzelf kunnen zorgen. Zodat ze ontspannen en met plezier hun werk doen. Goede relaties hebben met de mensen om hen heen. Gezond zijn en genieten van het leven!

In mijn coaching en trainingen (en in mijn eigen leven...) maak ik dankbaar gebruik van tools uit de positieve psychologie, neurowetenschappen, mindfulness, zelfcompassie en NLP. Allemaal tools die mij persoonlijk hebben geholpen om te zijn wie ik nu ben: een optimistische, enthousiaste coach met een fijne, eigen praktijk, die tijd heeft om te reizen, te koken, te lezen. En die nooit ophoudt met leren: zowel persoonlijk als professioneel.’

Inmiddels is haar boek 'Veerkracht voor vrouwelijke artsen' uitgekomen bij BSL

Hier kun je meer over haar te weten komen.

Mila (1966) is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness.

‘Via de mindfulness is er een verbinding tussen mijn persoonlijke interesse en passie en mijn werk gekomen, een training waarbij de reguliere gezondheidszorg eindelijk de kracht van meditatie heeft ontdekt en effectief bevonden. Ik geef al jaren mindfulness training, workshops en coaching aan verschillende (patiënten) doelgroepen, artsen en hulpverleners. Nog steeds geef ik de training met veel passie en plezier. Het geven van de training doe ik met recht met hart en ziel. Mindfulness verveelt nooit!’

Mindfulness heeft mij persoonlijk meer rust en ontspanning in mijn (hectische) bestaan gegeven. Waar ik voorheen soms het gevoel had geleefd te worden en bekneld dreigde te raken tussen mijn verschillende werkrollen, huishouden en het moederen over 2, nog kleine, kinderen ben ik nu meer gewaar van de rust in mijn dag, de momenten die ik met aandacht creëer en ik volledig aanwezig ben bij dat   wat ik doe. Hierdoor ben ik in staat meer te genieten en in het midden van alle drukte de stilte met mij mee te nemen. Dit geef ik graag door aan alle drukke vrouwelijke artsen!’

Hier kun je meer over haar te weten komen.

Praktische informatie

'Mind You' vind plaats

op een centraal gelegen locatie met wandel- en fietsmogelijkheden

 

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 16

We starten de eerste dag om 9.30 uur en eindigen de laatste dag om 16.00 uur

Heb je vragen? Mail ons dan via marga@aqualime.nl of info@miladekoning.nl

Heb jij zin in 3 dagen aandacht, tijd en zorg voor jezelf?

Ja, ik doe meeen kom alleen
Ja, ik doe meeen neem een vriendin mee

Op de hoogte blijven?

Laat je emailadres achter